Koronavuoden Pariisi-etämatkailija hakee voimaa taiteesta

Giovanni Anselmo: Entrare nell`opera

Giovanni Anselmon suurikokoinen valokuva Entrare nell´opera  ja Cuno Amiet´n maalaus Snowy Landscape pysäyttivät katseen Pariisissa kesällä 2018. Ensin silmiin osui Anselmon yksinäinen kulkija autiossa maisemassa. Parin päivän päästä  Amiet´n maalaus tarjosi yhtä laajan mutta talvisen maiseman, jossa vielä kauempana kaikesta oli yksittäinen hiihtäjähahmo.

Molemmat teokset tekivät niin suuren vaikutuksen, että ovat saaneet siitä asti säilyä kuvina kännykän galleriassa. Koronavuoden mittaan teosten tunnelma on vedonnut erityisesti. Teostiedot olivat paikan päällä jääneet taltioimatta, joten ne oli vihdoin syytä selvittää.

Googlen kuvahaku johdatti oikeiden teostietojen lähteelle, vaikka tarjosi mahdolliseksi vaihtoehdoksi taiteen sijasta myös haaleaa tapettipintaa, jonka keskiössä oli yksittäinen roska.

Italialaisen Giovanni Anselmon (s. 1934) Entrare nell´opera (Entering the work) on vuodelta 1971. Valtava mustavalkoinen valokuva on kuin maalaus, jossa yksittäinen hahmo osuu maisemaan ja tallentuu taiteilijan teokseen. Mihin hän on matkalla tässä äärettömyydessä?

Selvitin matkapäiväkirjasta kuvauspaikat, ja samalla koronavuoden aikana kalvanut matkustamis- ja kulttuurinälkä vain kasvoi.

Jatka lukemista ”Koronavuoden Pariisi-etämatkailija hakee voimaa taiteesta”

Kansainvälisen kaupungin yksinäiset

Näkymä Taidemuseonmäeltä.

Ei tarvitse olla kaikkien ystävä, mutta jokaista ihmistä on tärkeä kohdella arvostavasti eikä ketään pidä jättää ulkopuolelle. Turun yliopiston professorin Niina Junttilan toteamus Tykkää turkulaisesta -kampanjan avauksessa oli mielestäni osuva. Jaoin sen Twitterissä. Viestiin tuli kommentti: Tuo pitäisi tietää ilman professorin sanomistakin.

Olen samaa mieltä.  Yksinäisyyttä pitkään ja monipuolisesti tutkinut professori Junttila joutuu kuitenkin tutkimuksiin pohjaten muistuttamaan, että liian usein ihminen voi olla toisille pelkkää ilmaa.

Jatka lukemista ”Kansainvälisen kaupungin yksinäiset”

Kuusi haastavaa ja palkitsevaa kirjaa

Jarkko Laine -palkintoehdokkaat: Oksi, Pienen hauen pyydystys, Varisto, O, Iltavahtimestarin kierrokset, Outokuoriaiset.
Tehtävä oli houkutteleva. Etsitään kotimaisen kirjallisuuden helmiä vuosilta 2017-2019, ja valitaan  palkittavaksi haastava kaunokirjallinen teos.
Kun lupauduin Jarkko Laine -kirjallisuuspalkintoraatiin, ajattelin monia sykähdyttäviä lukukokemuksia uuden suomalaisen kirjallisuuden parissa.

Toimittaja päätti perustaa yrityksen

Tästä se lähtee. Oma yritys pitkän ja mielekkään radio-, tv- ja sanomalehtiuran jälkeen. Uusi inspiroiva näkökulma mediaan ja viestintään.

Toimittajana on tottunut ottamaan selvää asioista, joten yrityksen perustaminen oli kohtuullisen helppoa.

Yrityksen nimen ideoiminen oli  erityisen mukavaa. Mahdollisia vaihtoehtoja keksin paljon.  Koska sanoilla on merkitystä, tiesin löytäneeni juuri oikean törmätessäni dictoon. Dicto on latinaa ja tarkoittaa kirjoittaa muistiin, sanoa usein, sanella.

Jatka lukemista ”Toimittaja päätti perustaa yrityksen”