Koronavuoden Pariisi-etämatkailija hakee voimaa taiteesta

Giovanni Anselmo: Entrare nell`opera

Giovanni Anselmon suurikokoinen valokuva Entrare nell´opera  ja Cuno Amiet´n maalaus Snowy Landscape pysäyttivät katseen Pariisissa kesällä 2018. Ensin silmiin osui Anselmon yksinäinen kulkija autiossa maisemassa. Parin päivän päästä  Amiet´n maalaus tarjosi yhtä laajan mutta talvisen maiseman, jossa vielä kauempana kaikesta oli yksittäinen hiihtäjähahmo.

Molemmat teokset tekivät niin suuren vaikutuksen, että ovat saaneet siitä asti säilyä kuvina kännykän galleriassa. Koronavuoden mittaan teosten tunnelma on vedonnut erityisesti. Teostiedot olivat paikan päällä jääneet taltioimatta, joten ne oli vihdoin syytä selvittää.

Googlen kuvahaku johdatti oikeiden teostietojen lähteelle, vaikka tarjosi mahdolliseksi vaihtoehdoksi taiteen sijasta myös haaleaa tapettipintaa, jonka keskiössä oli yksittäinen roska.

Italialaisen Giovanni Anselmon (s. 1934) Entrare nell´opera (Entering the work) on vuodelta 1971. Valtava mustavalkoinen valokuva on kuin maalaus, jossa yksittäinen hahmo osuu maisemaan ja tallentuu taiteilijan teokseen. Mihin hän on matkalla tässä äärettömyydessä?

Selvitin matkapäiväkirjasta kuvauspaikat, ja samalla koronavuoden aikana kalvanut matkustamis- ja kulttuurinälkä vain kasvoi.

Matkapäiväkirjamerkintä 15.6.2018: ”Aamulenkki tuttua reittiä Seinen rantaa kahdeksan kilometriä. Suihkun ja aamiaisen jälkeen rauhassa liikkeelle junalla Maisons-Laffitten asemalta La Defenseen ja sieltä metrolla kätevästi Fondation Louis Vuittonia kohti. Uusi museo näyttää tutusti arkkitehti Frank Gehryn luomukselta jo kaukaa. Aurinko paahtaa ja jonottaessa on kuuma. Jonottajille tarjotaan valkoiset sateenvarjot päivänvarjoiksi.”

Fondation Louis Vuitton -museo Pariisissa. Frank Gehryn suunnittelema museo avattiin 2015.

Mielikuvituksellinen museo antoi runsaasti tilaa myös nuorille taiteilijoille, ja kerroksinen arkkitehtuuri tarjosi eri tasoilla ulokkeita, joilta ihailla Pariisi-näkymiä.

Sveitsiläisen Cuno Amiet´n Snowy landscape (Deep winter) on vuodelta 1904, mutta yhtäläisyys Anselmon maalauksellisen valokuvan kanssa hätkähdyttää.

Cuno Amiet: Snowy Landscape

Amiet (1868-1961) pysäytti näyttelyvieraan katseen Musée d´Orsayssa Pariisissa vain pari päivää Anselmon jälkeen. Yli neljän neliömetrin suuruisen maalauksen koko korostaa hiihtäjähahmon pienuutta laajassa maisemassa.

Museon verkkosivuilta löytyy yhä teoskuvaus, jonka mukaan Luminen maisema tai toiselta nimeltään Syvä talvi -maalauksessa eteenpäin matkaava hiihtäjä aikoo saavuttaa näkymättömän tavoitteen, joka sijaitsee jossakin kuvan ulkopuolella.

Pientä toiveikkuutta koronan väistymisestä uskaltaa vähitellen elätellä, mutta vielä on pärjättävä etämatkailulla. Onneksi on kuvamuistot, kuten L´Atelier des Lumièresin Gustav Klimt -näyttely: Yleisö sai vaeltaa taiteilijan maailmassa. Lapset vanhempineen ja yhtä hyvin nuoret kuin vanhukset istuivat lattialla nauttien yhdessä digitaalisen taiteen luomasta tilasta.

L´Atelier des Lumièresissa Pariisissa tilateoksen teemana oli Gustav Klimt kesällä 2018.

Menneen näyttelyn Klimt-tunnelmiin pääsee minuutiksi videotallenteen avulla.