Humanisti vastaa -podcast 2023

Humanisti vastaa -podcastissa Turun yliopiston tutkijat vastaavat ajankohtaisiin kysymyksiin. Jokaisessa jaksossa on pikavalintatehtävä, jossa haastateltavan on valittava kahdesta vaihtoehdosta itselleen läheisempi. Jokainen vieras saa vastata myös kysymykseen siitä, mihin hän haluaa vaikuttaa yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Humanisti vastaa -podcastit julkaistaan myös Turun Sanomien verkkosivulla ja Spotifyssa. Podcastien taustoista kerrotaan Turun Sanomissa.

Kulttuuriperinnön tutkimuksen yliopistonlehtori Otto Latva kertoo, miten humanistinen tutkimus ehkäisee luontokatoa. Jakso 2. julkaistiin helmikuussa 2023.

Suomen kielen yliopistonlehtori Paula Sjöblom kuvaa, millainen on politiikan kielimaisema. Hän kertoo myös, mikä on sanavalintojen merkitys, kun puhutaan kiertotaloudesta. Jakso 3. julkaistiin maaliskuussa 2023.

Englannin kielen professori Pekka Lintunen opastaa, miten englantia oppii puhumaan sujuvasti. Lintunen perustelee myös, miksei suomalaisten. rallienglantia kannata vähätellä. Jakso 4. julkaistiin huhtikuussa 2023.

Väitöskirjatutkija Lotta Luhtala paljastaa, onko vegaanihahmo kaunokirjallisuudessa hyvis vai pahis. Humanisti vastaa. Jakso 5. julkaistiin toukokuussa 2023.

Humanistisen tiedekunnan dekaani, digitaalisen kulttuurin professori Jaakko Suominen arvioi podcastissa, mikä on humanistisen tutkimuksen asema Suomessa. Hän sanoo myös, että Turun yliopiston valtti olisi tuoda monitieteisyys diplomi-insinöörikoulutukseen kansainvälisten huippuyliopistojen tapaan. Jakso 6. julkaistiin elokuussa 2023.

Yliopisto-opettaja Pertti Grönholm kertoo, miksi ei yllättynyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Jakso 7. julkaistiin syyskuussa 2023.

Kielten oppimisen ja opettamisen professori Minna Maijala kuvaa lokakuun podcastissa, millaista on eettinen kieltenopetus. Maijalan uusin Koneen Säätiön rahoittama tutkimus keskittyy metsään. Työryhmän Metsäsanoista metsätekoihin -tutkimus pääsee kunnolla käyntiin 2024 alussa. Jakso 8. julkaistiin lokakuussa 2023.

Suomen kielen apulaisprofessori Ilmari Ivaska muistuttaa, että kielitaidossa käyttö edeltää aina oppimista. Suomi toisena kielenä oppimisen asiantuntija on havainnut, että tilaa puhua suomea annetaan maahanmuuttajille meillä kovin vähän. Jos taidossa on puutteita, keskustelukieli vaihtuu hyvin nopeasti englantiin.

Washingtonin yliopistossa Seattlessa Yhdysvalloissa ja Italiassa Bolognassa ja Napolissa aiemmin työskennellyt Ivaska kertoo, miksi kansainvälisyys kiinnostaa suomen kielen tutkijaa.  Jakso 9. julkaistiin 23. marraskuuta.

Väitöskirjatutkija Pinja Akkanen tutkii somevapaampaa arkea. Podcastissa hän antaa vinkkejä, miten liiallista somenkäyttöä saa vähennettyä.

Turun yliopiston Porin yksikön digitaalisen kulttuurin opiskelijana Akkanen on valinnut yrittäjäkursseja kauppakorkeakoulusta ja journalismia Tampereen yliopistosta. Hänen mielestään monipuolinen opintokokonaisuus auttaa erottumaan muista alan opiskelijoista ja kannustaa valintoihin yli tiedekuntarajojen.

Jakso 10. julkaistiin 20.12.2023.

Humanisti vastaa -podcastit ovat kuunneltavissa Spotifyssa, SoundCloudissa sekä Turun Sanomien ja Turun yliopiston verkkosivuilla.