Mikä vuosi – muutosten aika on parasta

Vuosi sitten kesäkuussa perustelin yritystä ja kiinnostuneena perehdyin outoihin asioihin. Toimittajana olen tottunut ottamaan selvää asioista, ja nyt siihen oli jälleen uusi tilaisuus. 

Vuoden aikana on tapahtunut paljon. Tässä muutamia poimintoja.

Olen kirjoittanut mediaa ja yhteiskunnallista vaikuttamista käsitteleviä blogeja.

Näin kuntavaalien alla käsittelin sitä, miten jokainen, myös poliitikko, voi vaikuttaa siihen, miten julkisuudessa keskustellaan. 

Puhu sanoilla, joita itse haluat kuulla – kunnioitus on aliarvostettu hyve (Itello 19.5.2021).

Olen kouluttanut kuntaviestijöitä. Pääviestini on avoin ja aktiivinen viestintä: Kun toimittaja kysyy, kannattaa vastata. Teemat ovat vaihdelleet tiedottamisesta mediasuhteisiin ja blogikirjoittamisesta kriisiviestintään.

Ajankohtaiset Kuntaviestijä 2.0 -koulutukset jatkuvat syksyllä verkossa.

Kuvaaja: Hanna Oksanen, Turun yliopisto.

Tammikuussa aloitin Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan työelämäprofessorina. Kevään aikana työpajoissa on käsitelty muun muassa tiedeviestintää ja asiantuntija-artikkelien kirjoittamista. Tiesin, että tiedeyhteisö tarjoaa ylenpalttisesti kiinnostavia aiheita, mutta odottamaani enemmän silti  löysin: lahjakkaita kirjoittajia, hyviä haastateltavia, herkullisia tutkimusaiheita ja vahvoja näkemyksiä.

Toukokuussa pidin työelämäprofessorin luennon Tieteen ääni mediassa. Lähtökohtani on, että tutkijan työhön kuuluu tutkimuksen ohella tiedon jakaminen. Tutkimuksella on arvoa ja sen merkitystä pitää korostaa. Tutkijoiden on tärkeä ymmärtää, miten media toimii. Toimittaja ei ole tutkijan tiedottaja.

Italian elokuvamuseo Mole Antonellianassa Torinossa on täynnä yksityiskohtia ja elokuvan taikaa.

Kun tarjottiin mahdollisuutta kirjoittaa Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisematutkimuksen blogiin ja annettiin vapaat kädet, syntyi blogi kahdesta suosikkimuseostani Louisianan taidemuseosta Tanskassa ja Italian elokuvamuseosta Torinossa. Elokuvamuseo Mole Antonellianan upeassa rakennuksessa on kokemisen arvoinen.

Turun ammattikorkeakoulun journalistiopiskelijoille puhuin keväällä (etänä) toimittajan roolista muuttuvassa mediassa. Uusien journalistiopiskelijoiden koulutuksessa syksyllä tavataan toivottavasti lähiopetuksessa.

Nyt on koettu sekin, että vaalipaneeli sujuu virtuaalisesti. Turun vanhusneuvoston vaalikeskustelun moderaattorina kohtasin kahdeksan poliitikkoa, jotka osallistuivat kukin oman päätteensä ääressä. Poliittinen keskustelu oli virtuaalisesti poikkeuksellisen rakentavaa.

Varsinais-Suomen Nytkis järjesti vaalikeskustelun Daisy Ladiesin hallitsemassa tunnelmallisessa puutalossa Aurajokirannassa.

Vaalipaneelipostaus Varsinais-Suomen Nytkiksen Facebookissa. Kuva: Hissu Kytö.

Koronarajoitukset estivät yleisön paikalla olon, mutta sekään ei keskustelua latistanut. Mukana oli kahdeksan Turun kuntavaaliehdokasta.

Varsinais-Suomen Nytkis kommentoi Facebook-sivuilla vaalipaneelin jälkeen: ”Kiitos loistavasta keskustelusta kaikille! Opimme aina uutta toisiltamme!”

Kommentti kuvastaa hyvin Nytkiksen pyrkimystä vähentää vihapuhetta ja kannustaa rakentavaan keskusteluun.

Eduskuntapuolueiden naisjärjestöjen katto-organisaatio Nytkis muistuttaa, että Suomessa ehdokkaista vajaa 40 prosenttia on naisia. Kuntavaalien tulos on yleisesti ollut sen mukainen. Toisin kuin monissa muissa kunnissa Turussa 2017 vaaleissa 49 prosenttia valituista oli naisia ja kaupunginjohtajaksi, kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi on valittu nainen.

Työtä tasa-arvon eteen riittää, mutta tasa-arvo etenee myös kirkossa. Viime marraskuussa sain yhdessä kirkkoherra Risto Leppäsen kanssa vetää tuomiorovastipaneelin ainutlaatuisessa Turun tuomiokirkossa. Korona-aikaan yleisönä lähinnä vain valitsijat eli seurakuntaneuvosto. Kahdeksan hakijan joukosta valituksi tuli Aulikki Mäkinen, joka on ensimmäinen nainen Turun tuomiorovastina.

Kansallismaisemassa taukokahvien aikana oli hyvä ideoida uusia juttuja.

Vuosi sitten kesäkuussa olin uuden edessä. Pitkä ja mielekäs toimittajan ura oli takana ja inspiroiva uusi aika edessä. Sanomalehtiä intohimoisesti mutta nyt ilman vastuuta lukevana arvostan mediakollegojen työtä entistäkin enemmän. Usein huomaan eläväni hengessä mukana Turun Sanomien toimituksen töissä.

Ja kyllä, korona vei sovittuja töitä, mutta osa niistä saattaa toteutua myöhemmin. Paljon uutta olen ilokseni saanut tehdä. Toivottavasti jotain yllättävää on vielä edessä.