Podcast: Puhetta musiikista ja maailmasta

Irina Björklund tekee töitä luonnon puolesta saarnaamatta – konsertissaan taiteilija lupaa ympäristöahdistuksen tilalle energiaa ja hyvää mieltä  

TMJ podcast 9.1.2023

Laulaja, lauluntekijä, näyttelijä Irina Björklund sanoo, että jokainen voi vaikuttaa ihmisen ja luonnon tulevaisuuteen. Paitsi henkilökohtaisin arjen valinnoin hän tekee myös taiteessaan töitä paremman ympäristön puolesta.

Björklundin Haikuja ihmiskunnalle -konsertti 10. helmikuuta Turun musiikkijuhlilla on osa kahdeksan konsertin kiertuetta, jolla kerätään varoja puiden istutukseen. 

Haikuja ihmiskunnalle on musiikillinen ja visuaalinen kokonaisuus, johon liittyy Björklundin ensimmäinen kirja. Yhdessä muusikko Janne Haaviston ja graafikko Yann Chapus´n kanssa julkaistu teos sisältää haikuja monilla eri kielillä sekä kansainvälisten taiteilijoiden ja aktivistien ajatuksia paremman tulevaisuuden puolesta. 

Haikujen inspiroiman musiikin on säveltänyt The Shubie Brothers. Konsertissa kuullaan uuden musiikin lisäksi lauluja Björklundin 2020 julkaisemalta Barely Ann-Mari -levyltä. Rauhan teemaa käsittelevät laulut syntyivät näyttelijän valmistautuessa kiitetyn Rauhantekijä-tv-sarjan päärooliin.

Björklund kertoo Puhetta musiikista ja maailmasta -podcastissa, että Rauhantekijälle kirjoitetaan parhaillaan jatkoa, joka liittyy Venäjän sotaan Ukrainassa. Sarjan toisen tuotantokauden kuvausten on näyttelijän mukaan määrä alkaa ensi syksynä.

Konsertin vakavista teemoista huolimatta Björklund lupaa yleisölle energiaa ja hyvää mieltä. 

“Olen huomannut, että on hirveän vaikea saada ihmisiä liikkeelle, kun kyseessä on luonnon puolesta hyväntekeväisyysjuttu. Haluan alleviivata, että me ei paasata vaan tehdään hyvän fiiliksen kautta. Pystymme vaikuttamaan huomiseen. Tehdään se yhdessä.”

Podcastissa Björklund lukee yhden kirjoittamistaan haikuista neljällä itselleen läheisellä kielellä; suomeksi, englanniksi, ruotsiksi ja ranskaksi.

Haastattelu taltioitiin vanhassa Porvoossa Teehuone Helmessä, jonne Ranskassa asuva taiteilija saapui joulunvietosta saaristossa.

TMJ-podccast on kuunneltavissa Turun  musiikkijuhlien nettisivulta
ja Spotifysta.

Sopraano Tuuli Takala uskoo musiikin voimaan tuoda ihmisiä yhteen ja toivoo kulttuurille vahvaa asemaa arkeen

TMJ-podcast 15.11.2022

Kansainvälisesti arvostetun sopraanon Tuuli Takalan kauteen on jälleen mahtunut sekä rooli- että oopperatalodebyyttejä. Dresdenin Semperoperin solistikuntaan vuodesta 2015 kuulunut laulaja nauttii Saksassa siitä, miten vahvasti kulttuuri on läsnä ihmisten arjessa.

1987 syntynyt Takala on voittanut Suomessa sekä Timo Mustakallio että Kangasniemen laulukilpailut ja menestynyt kansainvälisissä laulukilpailuissa.

Puhetta musiikista ja maailmasta -podcastissa hän kertoo, miten kansainvälisessä laulukilpailussa saatu erikoispalkinto on merkinnyt taiteilijan uralle. Dresdenin oopperaa eli kotitaloaan laulaja vertaa urheilutermein kasvattajaseuraan, joka kehitti uran alkuvaiheessa ollutta taiteilijaa monipuolisesti.

Podcastissa haetaan vastausta myös siihen, mikä musiikissa on tärkeintä. Tuuli Takalalle mieleen nousee heti kaksi asiaa: tunteet ja inhimillisyys.
– Musiikki on upealla tavalla globaali yhteinen kieli. Sillä on voima tuoda ihmisiä yhteen, lohduttaa, tuoda valoa ja uusia ajatuksia, Takala kuvaa.


Suuren elämänmuutoksen kynnyksellä Takala kokee elävänsä taiteilijana seesteistä aikaa. Joulun jälkeen äitiyslomalle jäävän laulajan suunnitelmissa on palata konserttilavoilla loppukeväästä. Ensi kesänä Takalaa kuullaan Savonlinnan Oopperajuhlilla Taikahuilun Paminana.
Puhetta musiikista ja maailmasta -podcastin tuottaa Turun musiikkijuhlat. Se on kuunneltavissa Spotifyssa.

Podcastin toimittaa Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan työelämäprofessori Riitta Monto.

Laulun suurlähettiläs, baritoni Thomas Hampson: ”Taiteessa ei ole mitään elitististä”

TMJ-podcast 18.10.2022

Puhetta musiikista ja maailmasta -podcastissa tavataan itävaltalaistunut baritoni Thomas Hampson. Amerikkalaislaulajalle musiikissa tärkeintä on totuus, ja hän haluaa edistää kulttuurin saavutettavuutta. Elitismi ja taide eivät Hampsonin puheessa mahdu samaan lauseeseen.

Turun musiikkijuhlien Songs of America -konsertissa laulaja tarjoili elokuussa yleisölle uusia sävellyksiä ja uutta lyriikkaa, koska pitää tärkeänä uuden amerikkalaisen musiikin esittämistä: “Yhdysvalloissa kysytään usein, kuka on meidän Brahmsimme, Schubertimme, Sibeliuksemme. Kysymys on täysin väärä.”

Konsertin ohjelmistossa oli myös Mahleria, jolle Hampson (s. 1955) on pyhittänyt suuren osan urastaan. Konsertoinnin ohella aktiivisesti opettava taiteilija järjesti koronapandemian aikaan viime keväänä kokonaisen Mahler-kuukauden netissä.

Podcastissa Hampson kertoo, millaisena laulaja kuulee oman äänensä, miksi saksan kieli on hänelle erityisen läheinen ja miten ohjelmisto kapellimestari Klaus Mäkelän ja Turun musiikkijuhlien toimitusjohtajan Liisa Ketomäen kanssa syntyi.

Hampson korostaa koulutuksen tärkeyttä, kantaa huolta musiikin opetuksen vähenemisestä ja taiteen asemasta yhteiskunnassa: “Poliittinen think tank ilman, että taide on sen ytimessä, on merkityksetöntä.”

Laulaja muistuttaa, ettei ole poliitikko, mutta Venäjän sota Ukrainassa saa hänet puuskahtamaan: “Putinin toiminta on rikollista kaikilla tasoilla!”

Puhetta musiikista ja maailmasta -podcast taltioitiin elokuussa 2022 ennen baritonin Songs of America -konserttia Turun musiikkijuhlilla.
Haastattelu on englanninkielinen.

Podcast on kuunneltavissa Spotifyssa.

Podcastin toimittaa Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan työelämäprofessori, toimittaja Riitta Monto.

#puhettamusiikistajamaailmasta #podcast #turunmusiikkijuhlat #kulttuuri
Sellisti Senja Rummukainen kokee elävänsä kuin kultakautta – kiitoksen siitä muusikko antaa italialaiselle arvosoittimelleen
TMJ-podcast 20.9.2022

Puhetta musiikista ja maailmasta -podcastissa tavataan Berliinissä asuva 27-vuotias sellisti Senja Rummukainen. Rummukaisen uraan mahtuu monia merkittäviä saavutuksia: valtakunnallisen Turun sellokilpailun hän voitti vuonna 2014 ja on soittanut tiensä finaaliin myös kansainvälisissä kilpailuissa.

Podcastissa Rummukainen kertoo muusikon ja soittimen tärkeästä suhteesta. Vuoden 2022 alussa hän sai soittimekseen OP Taidesäätiön omistaman Giovanni Grancino -sellon vuodelta 1698.

Totuttelu italialaiseen arvosoittimeen vie aikaa, mutta jo nyt sellisti kokee elävänsä soittajana kuin kultakautta Grancinon ansiosta.

Senja Rummukaisen italialainen soitin on vuodelta 1698.

Turun musiikkijuhlien podcastin Puhetta musiikista ja maailmasta voi kuunnella Spotifyssa.

Oslon filharmonisen orkesterin soolosellistinä säännöllisesti vieraileva Rummukainen on soittanut kaikkien Suomen tärkeimpien orkesterien solistina.
Todelliseksi tähtihetkeksi hän luonnehtii debytointia BBC:n sinfoniaorkesterin solistina Lontoossa viime keväänä. Konsertin kapellimestarina oli Sakari Oramo. Elgarin sellokonserttoa BBC:n orkesteri soitti sellistin mielestä ainutlaatuisen sielukkaasti.
Rummukainen pohtii, että kulttuurin tärkeä merkitys unohdettiin koronapandemian aikana, kun kulttuuritapahtumat suljettiin hetkessä kokonaan.
Moni muusikko menetti työnsä yllättäen.“Oli järkytys, miten isokin ala voidaan unohtaa ja miten se olikin yhtäkkiä niin mitätöntä”, Rummukainen sanoo kovista koronarajoituksista.
Hänen mielestään sulkujen jälkeen kulttuurin arvostus tuntuu kuitenkin kasvaneen.
Puhetta musiikista ja maailmasta -podcast taltioitiin elokuussa, jolloin Senja Rummukainen soitti Turun musiikkijuhlilla neljässä konsertissa eri kokoonpanoilla.
Podcastin toimittaa Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan työelämäprofessori, toimittaja Riitta Monto.
Podcast-haastatteluun Senja Rummukainen tuli suoraan Sigyn-salista. Maxwell Daviesin Eight Songs for a Mad King -kulttiteoksen harjoituksista.
#puhettamusiikistajamaailmasta #podcast #turunmusiikkijuhlat #kulttuuri

Turun musiikkijuhlien uuden podcastin ensimmäinen vieras, pianisti Paavali Jumppanen kouluttaa tulevaisuuden muusikoita

TMJ-podcast 26.8.2022

Pianisti Paavali Jumppanen konsertoi elokuussa 2022 Paimion parantolassa.

Australian National Academy of Musicin taiteellista johtajaa kiehtoo think globally, act locally -lähtökohta. Tapasin Paavali Jumppasen Paimiossa päivää ennen parantolamiljööseen hienosti sopivaa arkkitehtuuriteemaista konserttia.

Perheen koti on tällä hetkellä Melbournessa, mistä Jumppanen saapui kesällä johtamaan monitaiteista Väyläfestivaalia Tornionlaaksossa ja Turun musiikkijuhlille arkkitehtuuriteemaiseen konserttiin Paimion parantolassa.
Podcast taltioitiin konserttipaikassa, Alvar ja Aino Aallon rakennuksessa, joka Jumppasen mielestä on valtava satsaus ihmisiin riipaisevan kauniilla tavalla.
Laaja-alaisesti näkemyksellinen pianisti uskoo, että taide löytää yhteiskunnassa aina väylänsä, mutta muistuttaa, että taiteilijoiden koulutuksesta ja asemasta on Suomessa pidettävä huolta.
Podcastissa Jumppanen paljastaa, mikä musiikissa on hänelle kaikkein tärkeintä, mitä hän ajattelee konserttikritiikeistä ja mitä klassisen musiikin kentällä tarkoitetaan ovimies-indeksillä.
Turun musiikkijuhlien Puhetta musiikista ja maailmasta -podcast on kuunneltavissa Spotifyssa.
Pianisti Paavali Jumppanen on Turun musiikkijuhlien podcastin ensimmäinen vieras.